Gruskorn av kunskap

Sjuksköterska? Näää… Jobbet som vårdbiträde skulle jag ju bara ha ett tag sen så skulle jag väl plugga eller söka något annat… Det har nu gått 13 år sen jag började på hemtjänsten i Strängnäs och idag blåser jag ut ett ensamt ljus på tårtan för idag har jag jobbat som sjuksköterska i ett år!
Vägen hit har varit långt ifrån spikrakt men jag har hunnit fylla fickorna med massor av nyttigheter längs vägen.

 • Hemtjänsten i Strängnäs fick in mig på omvårdnadens banan och lärde mig mycket

  IMG_20170720_161041.jpg
  Så trött som jag var under min första vecka efter introduktionen som sköterska på kommunen tror jag aldrig att jag varit förut.

   om kontakten och bemötandet med den äldre patienten.

 • Sen flyttade jag till Uppsala och jobbade som personlig assistent. Här lärde jag mig den hårda vägen att inte trampas på som anställd och som vårdgivare.

 • När jag flyttade till Flen började jag jobba som personlig assistent igen, något jag gjorde i flera år och med olika personer. Min tid här fick mig att bli duktig på att se till individen och framför allt att anpassa vardagen efter den enskildes förutsättningar.

 • Det var också här jag började studera till undersköterska, främst för att få upp lönen men längs vägen blev det ett sätt för mig att få upprättelse för gamla gymnasie synder. Mina urusla gymnasiebetyg kunde jag då lämna bakom mig och njuta av att jag hade jobbat hårt för mina MVG som nästan täckte det nya betygsbladet.

 • Suget efter mer kunskap hade väckts i mig och efter undersköterskeutbildningen sökte jag direkt till MDH och kom in på sjuksköterskeutbildningen.

 • I samband med plugget till undersköterska blev jag timvikarie på Mälarsjukhuset och då inom psykiatrin. “No bullshit”, ärlighet och raka besked blev det som jag tog med mig därifrån.

 • Sista jobbet innan mitt examen var som habiliteringsassistent på ett korttidsboende för ungdomar med (främst) kognitiva funktionsvariationer. Här fick jag lära mig (efter små misstag som gav stor utfall) att arbeta med ramar, begränsningar och tydlighet.

Så, med fickorna fulla av stora och små gruskorn av yrkesmässig kunskap och tre års teoretisk kunskap stod jag för ett år sen utanför dörren till den vårdcentral som då skulle bli mitt jobb.
Några veckor efteråt tog jag emot (något svettig av nervositet) min första mottagningspatient. Jag tror att jag snart växte in i min nya roll, visst…det var med stor förvirring och huvudvärk men jag tror jag gjorde det bra och jag lyckades fylla på mina fickor med ännu fler gruskorn.

IMG_20170801_152038.jpg
Det är nog så att jag passar in i sjuksköterskerollen trotts allt!

Efter en alltför kort tid såg jag mig tvungen att söka mig vidare och i juli i år började jag jobba som sjuksköterska inom kommunen. Idag är jag sköterska för hemtjänsten och det känns som om jag nu gått varvet runt. Jag är där jag började för 13 år sen men har en annan roll. Jag är tacksam över alla de små och stora gruskornen jag har i mina fickor, för jag tar fram de väldigt ofta och använder de där de verkar passa men framför allt så slutar jag inte plocka på mig en massa gruskorn.

Ännu har bara ett år gått och jag vet inte vart denna resa kommer att ta mig men vart jag nu än går vill jag fortsätta att stanna upp, böja mig ner och plocka upp mina små gruskorn för att stoppa de i bussarongen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s