”It’s OK, I’ve got this!”

”Mamma, åt du upp mig när jag var liten så jag hamnade i din mage?”
Självklart är det så en treåring tänker kring hur en bebis har hamnat i mammas mage!

22017051_1748432788795612_1524635816_oJa, vi ska ha en till bebis! Vi är nu i vecka 29+3 och är beräknade till andra veckan i december. Lite drygt två månader kvar! Idag på ultraljudet vägde bebisen 1400g.
Det är svårt att inte jämföra med de andra barnen. Isabella föddes i vecka 37 och vägde 2486g. Carolina, ja….Carolina. Hon kom i vecka 32 och vägde 1206g. Det är så klart på grund av allt som vi gick igenom med Carolina (läs; 1, 2 och 3) som jag/vi inte har sagt något utåt, inte för ens vi känt oss säkra och trygga…och i mitt fall så enda fram till nu, för i början, när jag fick reda på att Anna var gravid, tillät jag mig inte bli allt för glad.
”Vi väntar några veckor till…utifall att” för efter ett antal missfall och skräcken kring Carolinas födsel lärde oss att inte ta ut något i förskott.
Men nu är vi här! Det har varit 29 tunga veckor (främst för Anna så klart). Illamående fram till vecka 22, foglossningar efter det, speciallistmödravård, mediciner, ultraljudskontroller var annan vecka och så klart två andra barn.

Livet stannar inte längre upp så som det gjorde vid första graviditeten.
Vi har två barn som vi har valt att ha hemma (Isabella började den 12 september på förskolan efter att ha tjatat om det i 6 månader…men det är en annan historia) och det gör att vi inte kan sitta och filosofera så som vi gjorde första gången. Nu är familjelivet i full färd framåt och barnens känslor, tankar, frågor och reaktioner är nu en del av denna graviditet, lika mycket och lika självklart som då det bara var mina och Annas upplevelser…men så klart så tar det inte bort att jag längtar tillbaka till de stunderna i soffan då jag ostört kunde hålla i Annas mage i 1 timma och vänta på Isabellas nästa spark. Andra saker som förändrats i jämförelse med första graviditeten är:

 • 19457699_1713656228939935_1930051962_o
  ”Jag drömde om henne redan innan hon blev till. Visste att vi skulle få 3 tjejer” – Anna ❤

  Om jag vore en superhjälte så har jag nu förvärrat en ny kraft! Jag vet när Anna är gravid och har koll på hur hon är som gravid. Ja, det må vara något kaxigt av mig att skriva detta och jag kanske blottar strupen nu men jag har koll! Anna låg den 28/3 på soffan och hade somnat så som hon aldrig brukar göra. När hon vaknade sa jag ”Anna, gå och kissa på stickan. Jag tror att du är gravid” och nog hade jag rätt! Hon var då knappt två veckor in i graviditeten.

 • Vi har allt! …och då menar jag allt! Vi behöver inte köpa bebiskläder, barnvagn, krubba, nappflaskor, filtar, krämer, trasor, nallar, leksaker…jag tror till och med att vi har blöjor för nyfödda kvar!
 • Vi har rutinen! Vi vet att vi klarar av detta för att vi har klarat av detta! Förlossning? Ja, ja, ja! Det är lungt! Vagga bebisen halva natten? ja, ja, ja! Det är lungt! Hitta nappen/byta blöjan/värma bröstmjölken mitt i natten utan att tända lamporna? Ja, ja, ja! Det är lungt!

…det känns som att det är en stor fördel att ha planerat att ha tre barn tätt efter varandra. Allt kring spädbarnslivet är färskt i minnet och känns inte obekant. Nu blir den stora utmaningen att få Spädbarnslivet att fungera väl med småbarnslivet x2 (läs; Jag tänker inte kalla det för ”livspussel”).

Så…vecka 29. Går allt enligt planerna (som det sällan gör) är bara 11 veckor kvar.
Min att göra lista är:
– Packa väskan till BB.
– Packa en ”akutväska” att ha i bilen.
– Hålla bilen fulltankad 😀
– Tvätta bebiskläderna/filtarna.
– Ta fram liggdelen till vagnen.
– Sy vetekuddar till Anna.

Ja, vad finns det mer att säga? Denna bloggs första inlägg hette ”Världens första pappa”. Snart har fyra år passerat sedan det inlägget skrevs och det är en helt annan pappa som finns bakom tangenterna Då var det en mer drömmande och fantiserande blivande pappa. Idag är det nya drömmar och fantasier som jag bär med mig in i livet som trebarnsfar men också ett ”It’s OK, I’ve got this”-attityd jag gillar att ha förvärvat.

2 kommentarer Lägg till

 1. Sofia skriver:

  Wow!
  VetekuddAR – im impressed!? Jag har en (köpt för x antal år sedan) som jag tänkt börja använda. (Foglossning nacke)Vilka användningsområden planerar Anna att ha dem till? *nyfiken*

  Kul att läsa 🙂

  /sofia

  Gilla

  1. Augusto skriver:

   Hjälpa till vid amning och undvika mjölkstockning

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s