Då är den sista praktikdagen gjord! (Den sämsta av krafterna – Hjärtat)

På eftermiddagarna, någon gång efter skolan och innan mamma kom hem från jobbet brukade jag vara fastklistrad framför TVn. Dekoderns två röda siffror visade min favoritkanalplats, 09 – Cartoon Network med Tom&Jerry, Space Ghost, Familjen Flinta, The Jetsons, Shazzam, Scooby Doo och Captain Planet.
Captain Planet, superhjälten som skulle rädda världen från förstörelse och föroreningar, superhjälten som åkallades när de fem kraftringarna sammanfördes. Ringarna och dess fem bärare besatt krafterna från; jorden, elden, vinden, vattnet och….hjärtat. Ma-ti, en 12-årig kille från Amazonas var bäraren av hjärtats kraft, snacka om nitlott för det var ju eldens kraft man skulle ha mot skurkarna! Alla visste att hjärtat var den absolut sämsta kraften! Snacka om nitlott!

Då är det dags att pensionera denna namnskylt som följt med mig i vått och torrt, för idag gjorde jag min sista praktikdag som sjuksköterskeelev! Nästa skylt jag bär kommer att säga; Augusto – Sjukskö….! Denna sista praktikperiod har varit väldigt tung och påfrestande, inte bara för mig utan också för min familj. Det har varit 16 veckor där heltidsjobbet, heltidspraktiken och pluggböckerna varvats med saknaden och längtandet efter Anna och framför allt Isabella. Dessa 16 veckor hade inte varit möjliga att klara av utan Annas stöd men inte heller utan min mors stöd. Tack till er båda!
Under dessa 6 terminer jag har haft möjligheten att vara på:
Avd. 82 Mag-tarm (MSE)
Akutmottagningen (MSE)
Akutvårdsavdelningen (MSE)

Nävertorps vårdcentral (Katrineholm)
Norrgläntans demensboende (Katrineholm)
Avd. 2B Medicin och kirurgi (KSK)
Avd. 62 V Barn och ungdomsavdelningen (MSE)
Avd. D2 (Karsudden).
Jag har känt sorg, förtvivlan, glädje och ren lycka. Jag har gjort fel och jag har gjort några riktigt bra saker. Jag har varit vilsen och har fått några riktigt stora AHA!-stunder. Jag har varit stressad när jag borde ha varit lugn och jag har varit lite för lugn när jag faktiskt borde ha stressat. Jag har lärt mig mycket, framför allt om mig själv, mina begränsningar och mina förmågor, hur jag vill ha det i framtiden och hur jag inte vill ha det. Ett stort tack är på sin plats till er handledare som väglett mig och låtit mig fela.
Om jag får sammanfatta det jag tar med mig från alla dessa platser är att det viktigaste verktyget sjuksköterskan har är…sitt hjärta. I den finns sköterskans empatiska förmåga, viljan att hjälpa någon som inte kan eller orkar. Att trots situationens olika irritationer och frustrationer göra sitt bästa för att lindra sorg och lidande.

Om 32-åriga jag kunde prata med den 13-åriga jag skulle jag säga: ”Augusto, eldens och vindens kraft är riktigt feta men det är hjärtats kraft som skiljer superhjälten från superskurken för det är den som gör att hjälten väljer, gång på gång, att gå den svåra vägen för att hjälpa någon annan.”

 
Jag är stolt över att kunna säga att jag jobbar och kommer att jobba inom vården, där hjältarna har den bästa superkraften – Hjärtat!

2 kommentarer Lägg till

 1. Elin skriver:

  Pluggar själv till ssk just nu och blev glad när jag läste inlägget, trots att det är skrivet för över ett halvår sedan. Hjärtat är verkligen det viktigaste vi människor som jobbar inom vården (självklart alla människor också) har.

  Gillad av 1 person

  1. Augusto skriver:

   Hej Elin! Kul att du också pluggar till ssk. Hur lång tid har du kvar?
   Visst är det lätt att glömma den kraft som hjärtat för med sig ibland? Lycka till med plugget!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s