En fråga från mor

Det kunde inte ha gått så många sekunder men där var hon med sina båda händer och ena foten välplacerade på nedersta trappsteget och tog sats, fast besluten att få upp andra foten. Instinkten sa (skrek) i mig ”LYFT UPP HENNE!”, men så slogs jag av en fråga min mamma ställt mig ett par veckor tidigare och jag ville nu ta ett beslut.
Min mor och jag har för det mesta haft en bra relation, om man inte räknar vissa delar av mina tonår så klart. Sen jag var liten har hon alltid pratat, förklarat och diskuterat med mig. Oftast med en mer hetsig ton än vad det egentligen är och när vi pratade på spanska och Anna var med så trodde Anna att vi bråkade men nu har hon vant sig vid mammas och min samtalston och gestikulerande. För några veckor sen gled vi in på ett djupt samtal om min barndom, hennes barndom, föräldrarskap, livet, döden, sexualitet och lite annat. Under detta samtal frågade hon mig ”vad för en förälder vill du vara?”. Hur svarar man på det utan att trassla in sig i klichéer.
…ingen bildtext behövs…
Jag hade precis varit på bottenvåningen med Isabella och vikt lite tvätt, hon kröp på golvet och jag gick in i tvättstugan för att lägga undan tvättställningen. När jag kommer ut ser jag henne i full färd att ta sig upp på första trappstegen. Den instinktiva tanken av att ta henne i mina armar avbröts tvärt av minnet av mammas fråga och jag ville praktiskt besvara den just där och just då. Jag stod inför valet att lära mig bli en förälder som ser en fara, ett problem eller en svårigheter och instinktivt ”lyfter bort” mitt barn ifrån den eller så kunde jag välja att finnas där, stötta upp och vara en trygghet att falla på men samtidigt ge mitt barn de verktyg som behövs för att ta sig igenom den erfarenheten.
Så, vad hände? Isabella tog sig själv upp för 10 av de 14 trappstegen med mig hukandes bakom henne, med mina händer hovrandes 2 cm ifrån henne och med en ny form av stolthet jag inte känt förut. Nu hoppas jag bara att jag kommer ihåg detta när hon är 5 år, 10, 18…ja, och köpa en grind till bottenvåningen så klart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s