"Jag ska bara …"

”Jag ska bara …” – Det är en obegränsad tidsangivelse som används för att förhala en viktig handlings utförande genom att prioritera en eller flera mindre viktiga handlingar. När detta sägs inger det oftast hopp till mottagaren då meningens natur skvallrar om ett snabbt handlande men levererar oftast det motsatta. ”Jag ska bara …” brukar användas i kombination med ”Jag kommer snart, jag ska bara …”. Meningen kan även användas under tiden en viktig handling utförs, vid dessa tillfällen brukar personen säga ”Jag ska bara … också”
Tyvärr är jag är en mästare på att använda mig av ”jag ska bara …”, något som (tyvärr) går hand i hand med en dålig koncentrationsspann. Visst skulle detta kunna vara försumbart om jag vore singel utan barn men nu är det inte så.
Att sluta ”jag ska bara …” är att vara närvarande
i stunder som denna då Isabella får sin första
majskrok och retar de sugna vovvarna.

Det verkar hända något när man får barn, ens olika brister blir mer framträdande och, om man är vaken, kan man få en möjlighet att göra något åt dessa. Idag ser jag att resultatet av dessa ”jag ska bara …” börjar drabbar Isabella. När hon är i min famn har jag kommit på mig själv tänka ”jag ska bara googla detta/läsa detta/youtuba detta/facebooka lite”. I all detta ”jag ska bara …” slutar jag att ”vara”, det betyder att jag slutar att vara närvarande i stunden med henne. Jag tror inte att jag kan förlåta mig själv om jag missar chansen att vara närvarande trotts att jag är på plats. Det svåra i detta är att man oftast inte är vaken för att se dessa möjligheter till förändring, ibland behöver man någon som är beredd att ta den fighten och skaka om ens medvetande. Jag är glad att ha en sådan person i mitt liv och att hon valt att leva sitt liv med mig.

Så, vad händer nu? Ja, nästa svåra del kommer, att komma ihåg att man måste handla annorlunda – själva förändringen. Det första jag bestämde mig för var att ta bort min Facebook. För en som har svårt att koncentrera sig är FB porten till internets version av ett godisland. 10 minuter blir snart 1 timme av youtubelänkar och artiklar som ”jag ska bara …”. Att skärmen på min mobil gick sönder igår kan nog inte ses som annat än ett tecken från internetandarna att jag tog rätt beslut.

Så, har jag sagt min sista ”jag ska bara …”? Nej, det tror jag inte dock hoppas jag att jag kommer att vara mer medveten om att jag måste lära mig att prioritera på ett bättre sätt och förhoppningsvis innebär det också att jag hör en liten varningsklocka nästa gång jag hör mig själv tänka ”jag ska bara …”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s