Jag undrar om jag hade fått stanna…

on
Om min fars attentat skett idag och vi hade tvingats fly hit så undrar jag om jag hade fått stanna eller hade min familj fått gömma sig?
I en tid då man hellre frågar efter invandrarens lönsamhet än individens värde undrar jag om jag hade fått stanna. 
Om jag hade landat med planet idag och man insett att min fars bortsprängda arm skulle innebära en belastning för sjukvården och att familjens själsliga ärr skulle innebära en belastning för det sociala skyddsnätet så undrar jag om jag hade fått stanna.
Jag undrar om jag hade fått stanna om de visste den tid det skulle ta för min mor att komma ut i arbetslivet och den inre kamp hon förde för att lära sig språket. För visst hade hon idag setts som en belastning?
Jag undrar om jag hade fått stanna när de förstått att det skulle dröja 13 år innan jag kunde ekonomiskt bidra till samhället, för visst skulle jag idag setts som en belastning för samhället
Jag undrar om jag hade fått stanna när vi idag hör röster som ropar ”ut med de och ut med hela deras familj” utan att åtminstone sålla bort idiotiska tonårsmisstag från grova brott, för viss skulle jag vara en av de som det ropades på när jag gjorde just sådana idiotiska tonårsmisstag. Ja, jag undrar om jag hade fått stanna.
Men nu är jag här, jag har gjort mina misstag och de får jag leva med, jag har studerat och jag har jobbat, jag har skaffat familj, ja jag måste säga att jag är stolt över mitt liv. Ibland är jag en belastning och ibland bidrar jag, har Sverige gått plus på min invandring? Jag vet inte och jag vill inte veta för jag vill inte sättas i en separat budget där jag måste ge ett kvitto på min lönsamhet när min sista dag på jorden är kommen. Jag var invandrare, idag skulle jag förmodligen vara en oönskad invandrare men sanningen är den att jag är medborgare med samma lönsamhet så som du eller någon annan.
Så de viktiga frågorna är: ”Har du varit lönsam? Hade du fått stanna?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s