Nationaldagen – Varför firar vi det?

Officiellt firar vi att Gustav Vasa blev, den 6e juni 1523 vald till kung och även 1809 års regeringsform, men ska vi vara ärliga så firar vi vanliga svenskar mest att det är helgdag, fyra dagars ledighet och om man råkar jobba den 6e juni firar vi att det blir lite mer pengar i plånboken. Jag själv har förmånen att fira två olika nationaldagar, den svenska och den peruanska som då firas den 28e juli. Perus nationaldag firar jag för det var där jag föddes, där har jag min familj och där har jag många av mina rötter. Den svenska nationaldagen firar jag i stort sätt av samma anledningar, jag har min familj här och jag har mina nya rötter här. Jag har två länder i mitt hjärta och jag kallar mig själv för peruan och svensk dock definierar jag mig inte som något av dessa, jag ser inget värde i att man definierar sig utifrån det land man fötts i eller det land man råkar bo i. Jag definierar mig utifrån mina handlingar, utifrån mina brister och förmågor och hur jag behandlar andra, alltså sådant som jag kan ha kontroll över. Definitionen av min person är ingen konstant utan en färskvara som jag konstant måste revidera.
Om jag får vara allvarlig en stund så måste jag skriva att jag är riktigt orolig över det som händer i Europa och som blev ännu mer synligt efter Eu-valet den 25e april. Rasistiska och nazistiska partier vinner mark men idag har ras byts ut mot kultur. Man låtsas att landet bygger på en enhetlig kulturform som glorifieras samtidigt ser man ner på ”de andras” kultur, kallar den farlig och icke kompatibel. Resultatet – vi andra exkluderas på ett godtyckligt sätt för vem ska få bestämma över vem som inte hör till den svenska kulturen? Jag oroas över det Sverige och det Europa som min familj kan komma att ta över efter mig, där det mångkulturella som jag ser som en tillgång och en styrka, smutsas ner av enfaldigt tänkande. Man glömmer att människan är summan av sina upplevelser och summan av sina möten med andra medmänniskor och det är det som gör oss ALLA till mångkulturella och vackra. För mig är inte mångkultur något abstrakt för jag är mångkultur och det kan ingen ta ifrån mig. Mångkultur innebär att man inte stöps i någon annans form, mångkultur innebär att man har möjligheten att ta de bästa formarna och skapa en egen som är unik.

Så, varför firar jag den svenska nationaldagen? Jag firar den för att jag vill hylla det land där jag bor, där jag arbetar och där jag lever. Jag firar det land som gav mig och mina föräldrar en fristad från terrorn. Jag firar det land som värnar om alla människors lika värde, oavsett var man är född.

Jag hyllar det land som tar emot människor i behov för att ge oss en möjlighet att fortsätta vara de individer vi är och samtidigt ha möjligheten att kunna vara och kallas Svenskar. För mig är det detta som den svenska flaggan står för. Jag säger som Soran Ismail,
”Jag är inte halv, utan dubbel” och den möjligheten tycker jag är värt att värna om, hylla och fira!
Bildkällor:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s