Flicka Stenberg – I väntan på nya namnlagen

Mamma tycker jag är lik pappa här

Det var många och långa diskussioner innan vi kom fram till att Isabella skulle heta Isabella dock hade vi inte trott att det skulle bli några svårigheter att registrera efternamnen, men det blev det. För att förstå allt måste vi börja i rätt ända så vi backar tillbaka sex år, straxt innan det att Anna och jag gift oss och till de diskussionerna vi hade om våra gemensamma efternamn.

Innan jag gifte mig hette jag Augusto Zúñiga Bazán-Cerdán, Augusto fick jag heta efter min pappa. I Peru är det brukligt att man får två efternamn, den första ärver man från pappan (Zúñiga) och den andra ärver man från mamman (Bazán). Eftersom min mormors efternamn (Cerdán) skulle ”dö ut” med mammas generation bestämde sig mina föräldrar för att jag också skulle få det efternamnet sammansatt med Bazán.
Annas namn har följt det brukliga ramen i Sverige med namn, mellannamn (Carolina) och efternamn (Stenberg). När Anna och jag började prata om hur vi ville att vårt familjeefternamn skulle vara insåg vi rätt snabbt att vi båda ville heta Zúñiga Stenberg i efternamn för att kunna överföra våra olika livshistorier till våra blivande barn. Tyvärr gick inte detta enligt skatteverket då man endast får ha ett efternamn, Zúñiga degraderades då till ett mellannamn och familjeefternamnet blev då Stenberg, detta spelade ingen större roll för oss för det viktiga var att hela vår familj skulle ha samma namn. I samband med att Isabella föddes ville vi registrera hennes namn, då fick vi reda på att hon inte får ha ett mellannamn, inte ens om föräldrarna redan bär på det. Detta blev så klart en besvikelse för Anna och mig för det innebar att Isabella inte kunde få med Zúñiga. Nu sätter vi våra förhoppningar till den nya namnlagen som bör träda i kraft till januari 2015 där det just nu föreslås att man ska kunna ”få större frihet att själva välja sina förnamn och efternamn”, fram tills dess kommer vi nog att vänta med en namnregistrering och låta Skatteverket göra en automatisk namnregistrering som Flicka Stenberg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s